Нямаше как България да има различна позиция за Венецуела. Това каза

...
Нямаше как България да има различна позиция за Венецуела. Това каза
Коментари Харесай

Захариева: Нямаше как България да има различна позиция за Венецуела

Нямаше по какъв начин България да има друга позиция за Венецуела. Това сподели вицепремиерът Екатерина Захариева пред кореспонденти в Народното събрание по отношение на изявлението на президента Румен Радев, че позицията на България за Венецуела е " преписана ".

Тя още разяснява изявлението на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че Организация на обединените нации е останала неутрална.

" По разпоредбите генералният секретар не може да вземе една или друга позиция, когато страни в Организация на обединените нации има разнообразни. Неслучайно Организация на обединените нации е организацията, която посредничи във всички тежки спорове ", добави вицепремиерът.

Тя акцентира, че обстановката е друга на равнище държавно управление и президент. " Например редица президенти, освен държавно управление показаха мнението си по този въпрос, в това число и чешкият президент, който изпрати писмо и предложения Гуайдо, който не може да бъде упрекван със мощни връзки в Съединени американски щати ", добави Захариева.

Вицепремиерът още отговори, че няма по какъв начин позицията да е преписана, защото наши представители са взели участие във всички работни групи и на всички равнища в Брюксел. Тя добави, че е значимо да се работи дружно за репутацията на България и напъните за съгласуваност с президента би трябвало да продължат.

Захариева съобщи, че не е редно да се води разговор посредством медиите, тъй като институциите имат общи отговорности във връзка с външната политика на страната. " Може би нелошите му съветници по външна политика би трябвало да разяснят по какъв начин се случват декларациите и мненията в Европейски Съюз. Всяка страна има опция да изрази мнение ", добави тя.

„ Правителството смята, че е добре България да приказва в един глас в интернационален проект. Много постоянно изпращаме позициите, които показваме по разнообразни тематики, авансово, тъй че в действителност сътрудниците от президентството не четат тези неща. Разбирам, че той сякаш към този момент е неудовлетворен от това. Считам, че би трябвало да продължаваме ", съобщи още Захариева.

Захариева акцентира, че всеки има право на друго мнение, само че " по Конституция външната политика се реализира от Министерски съвет ".

" Считам, че напъните за съгласуваност би трябвало да продължат. Ако той не желае, може да ги спрем ", добави още Захариева.

Президентът още беше декларирал, че е необичайно и за какво Министерството на външните работи не търси съдействие по значими въпроси, засягащи национални ползи, като подписания контракт за добросъседство с Република Македония и протокола за присъединение на западната ни съседка към НАТО.

В отговор министър Захариева посочи, че договорът е бил изпратен документално в Президентството.

" Ако се не неистина аз бях дружно с дипломат Мирчев, по това време шеф на европейската дирекция и заместник-министърът в служебния кабинет на президента Радев в Президентството при него, с цел да приказваме тъкмо във връзка с контракта ", добави Захариева, наблягайки, че по Конституция не са длъжни да го създадат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР